SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

bialko w

  • Nandrolon a jego wpływ na glikemię

    Artykuł
    Badania naukowe

    Nandrolone, czyli legendarna „deka”, jest jednym z najlepiej przebadanych SAA na rynku. Jest to w istocie 19-nortestosterone. Pierwszy raz opisany został w 1960 roku. Na receptę przepisywany od 1962 roku. Zakazany w sporcie od ok. 1975 roku. Zsyntetyzowany w 1950 roku. Szukano jego zastosowania do kontroli płodności u mężczyzn, do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2397 Data: 2019-05-07 13:22:22
  • Pszenica i jęczmień są uprawiane przez ludzi od tysięcy lat. Nawet dziś są to dwie główne rośliny uprawne, które są wykorzystywane do produkcji żywności, napojów, a także paszy dla zwierząt. Wyglądają dość podobnie, ale oczywiście występują między nimi różnice. Co warto wiedzieć o ich przetwarzaniu i zastosowaniu? Pszenica Zanim pszenica będzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3033 Data: 2021-10-07 16:08:15
  • Intermittent fasting (IF) to modny model odżywiania się, polegający na okresowym stosowaniu postu oraz określonych okien żywieniowych. W istocie wszyscy stosujemy ten model żywieniowy. Większość ludzi, którzy nie mają styczności z treningiem siłowym, wyczynowym bieganiem lub inną aktywnością, np. sportami walki, stosuje klasyczny sposób odżywiania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2488 Data: 2021-12-17 19:09:05
  • Ile białka należy jeść dziennie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na białka w diecie często mówi się „proteiny”. Słowo to pochodzi od anglojęzycznego „protein”, które z kolei zaczerpnięte zostało z greckiego „proteios”. Tłumaczy się je jako „główny”, „podstawowy”, lub „pierwotny”, co podkreśla niezwykle istotną rolę tej substancji odżywczej w rozwoju organizmu i kształtowaniu zdrowia. Budowa białek spożywczych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1337 Data: 2022-07-26 13:50:51
  • Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1092 Data: 2023-07-13 18:30:52
  • Czerwone rozstępy na udach, ramionach a niekiedy i na klatce piersiowej są częstym problemem u nastolatków, zwłaszcza podczas okresu dojrzewania. Rozstępy są to małe pęknięcia w skórze, które powstają, gdy skóra jest zbyt mocno rozciągana przez wzrost lub przyrost masy ciała. Nie są bolesne ani niebezpieczne, ale mogą być nieestetyczne i wpływać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 943 Data: 2023-10-23 12:00:52
  • Rozpatrując wszystkie czynniki mające wpływ na efektywność treningu siłowego, należy przyjąć, iż jednym z kluczowych jest tonaż, czyli ilość kilogramów, które zostały przeniesione w trakcie sesji np. trwającej 60 minut. Przykładowo, jeśli ktoś wykona 5 serii przysiadów po 5 powtórzeń, używając ciężaru 120 kg, to w każdej serii mamy 600 kg, a cała [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 960 Data: 2024-03-09 13:44:25
  • Jak ważny jest posiłek potreningowy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14666 Data: 2017-03-28 19:38:27
  • Jeżeli zapytamy osoby trenujące, jaki jest najważniejszy makroskładnik dietetyczny, który wpływa na budowę masy mięśniowej, otrzymamy odpowiedź, że jest to białko. Odpowiedź ta oczywiście jest prawidłowa. Białko odpowiada za to, aby w organizmie był możliwy dodatni bilans azotowy, jak i buduje ponad 20% włókien mięśniowych. Jednak dieta posiada [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27962 Data: 2017-12-19 10:06:40
  • Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10344 Data: 2018-04-01 11:31:25
  • Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7512 Data: 2018-04-28 18:44:47
  • W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2551 Data: 2022-07-09 16:28:53
  • Brian Shaw to amerykański siłacz i obecnie jedna z najsilniejszych osób na świecie. Ten 36-letni mężczyzna ma 203 cm wzrostu i waży 210 kg! Robi wrażenie, prawda? Brian początkowo trenował koszykówkę, jednak szybko obrał sobie inny cel, jakim jest podnoszenie ciężarów. Zadebiutował w 2005 roku w zawodach Denver Strongest Man. Trzeba przyznać, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14819 Data: 2018-03-05 20:10:27
  • Problem wieczornego podjadania

    Artykuł
    Odchudzanie

    Prawda jest taka, że większość osób będąc na diecie, podjada. Nawet ci, który mają silną wolę, mogą czasem ulec zachciankom lub uczuciu głodu podczas diet o niskiej podaży kalorii. Najczęściej problem pojawia się wieczorem. Cały dzień udaje nam się jeść zdrowo, nie podjadać. Głód pojawia się wieczorem, gdy w końcu możemy się wyluzować po całym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9571 Data: 2018-05-04 07:07:31
  • Student medycyny Mike Diamonds pod fartuchem skrywa... boskie ciało. Urodził się w Hawanie na Kubie. Żył już w 6 różnych krajach, w tym w Brazylii, Angoli, Południowej Afryce, Namibii, Szwajcarii, a obecnie mieszka w Moskwie w Rosji. Podobnie jak większość ludzi, Mike miał swoje wzloty i upadki na drodze do sukcesu. Po zapisaniu się na studia Mike [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2310 Data: 2018-09-19 23:37:06
  • Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem śmiertelności. Wnioski Narzucenie diety jest lepsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6435 Data: 2019-06-11 07:03:06
  • Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2700 Data: 2020-03-10 11:31:09
  • Sześciokrotny zwycięzca Mr. Olympia Dorian Yates przez ostatnie kilka miesięcy był fanem diety roślinnej. Wykluczył z diety praktycznie całe mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego i starał się uzyskać białko z innych źródeł. Był właściwie całkiem zadowolony z diety opartej na roślinach i zrzucił około 14 kg. Jednak po niedawnym wypadku, który [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1820 Data: 2021-03-20 09:28:03
  • Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic.  Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Tłuszcze Spirulina to również źródło kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2151 Data: 2021-06-20 06:56:38
  • Ile kalorii ma awokado? Wartość odżywcza awokado

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 777 Data: 2023-03-01 14:34:54